Concept, Tekst & Regie: Booi Kluiving
Spel: Wieke van Rosmalen, Lindsay Zwaan & Ayisha Siddiqi
Scenografie: Kars van den Heuvel
Dramaturgie: Pol Eggermont
Digitale dramaturgie: Ioana Stanescu
Audiovisuele Content: Jillis Pieters
Geluidsontwerp: Sem ten Haaf
Grafische Vormgeving: Stijn Stumpel
Kostuum: Carlijn Veurink
Storyboard: Thomas de Wit
Technish advies: Gertjan Biasino
Techniek Uitvoerend: Guus Broeren & Matthijs Derksen
Productie: Feikes Huis
Co-productie: Theater aan de Rijn, aangesloten bij
De Nieuwe Oost
Ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, AFK, Fonds21 &
Stimuleringsfonds Digitale Cultuur

Over hoe de ASMR-tists in opstand komen tegen de algoritmes die hun levens beheersen

WhisperingWieke, LynnieZ & Ay_mazing willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een content-farm die hen belooft om te toveren van compleet onbekende content-creators tot wereldberoemde ASMR-tists. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaam zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Je weet wel, dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe kleine stukjes zeep van een groot blok af worden gesneden met een stanleymes. Of wanneer iemand zacht tikkende geluiden maakt in een binaurale microfoon.

Over ASMR en vooral de ASMR-tists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?

Meer informatie?

In het vooronderzoek voor de SatisFactory heb ik een website opgezet waar ik wat dieper in ga op verschillende aspecten binnen de ASMR wereld. Neem gerust een kijkje. Let wel op: De website werkt alleen op desktop.

ResearchSpeellijst

Foto's gemaakt door Tibor Dieters